Minder depressie en angsten door Botox

Uit eerder onderzoek bleek al dat een behandeling met Botox depressieve klachten kan verminderen. Nu blijkt dat een Botoxbehandeling ook een gunstige uitwerking heeft op angsten. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceuticals Sciences aan de Universiteit van Californië.

@Anna Tarazevich

De onderzoekers onderzochten 40.000 mensen die om verschillende redenen een Botoxbehandeling hadden ondergaan. De ondervraagden hadden zowel op grond van cosmetische indicaties, bijvoorbeeld voor het verminderen van rimpels, als op grond van medische indicaties zoals migraine, een Botoxbehandeling ondergaan. Uit de resultaten bleek dat Botoxgebruikers aanzienlijk minder angst rapporteerden als bijwerking van de Botoxbehandeling.

Facial feedback-hypothese

Om tot deze conclusie te komen werden de deelnemers onderzocht op basis van de facial feedback-hypothese. De facial feedback-hypothese, vindt haar basis in het gedachtengoed van Charles Darwin en William James. Zij gingen er vanuit dat gezichtsuitdrukkingen invloed hebben op de emotionele beleving. Het activeren van de gezichtsgebieden die gerelateerd zijn aan een bepaalde emotie hebben een direct effect op het versterken van die emotie. En andersom heeft een minder sterke gezichtsuitdrukking effect op het afzwakken van de emotie.

Botox onderbreekt de prikkel tussen spier en presynaptische receptoren, de contactplaats tussen een zenuwcel en een spiervezel.

Botox bij OCD

In meerdere studies is de samenhang tussen Botox injecties en emoties onderzocht en die concluderen dat injecties met Botox kunnen worden ingezet bij het behandelen van depressie. Uit experimentele studies blijkt daarnaast dat het behandelen met Botox van de spieren rond de neus de mogelijkheid voor het trekken van een ‘vies’ gezicht tegengaat. Dat zou bij patiënten met OCD (obsessive compulsive disorder) klachten verminderen.

Voor de volledigheid moeten wel een kleine kanttekening maken. Als we namelijk uitgaan van de facial feedback-hypothese betekent dit ook dat Botox positieve emoties zou kunnen afvlakken. Concluderend kunnen we stellen dat mits goed gedoseerd en gepositioneerd Botox vele gunstige eigenschappen heeft, maar net als bij fillers vraagt een Botoxbehandeling om afstemming op de persoon.

Botox bij IKI clinic

Het gezicht telt 43 spieren en het aantal mogelijke gelaatsuitdrukkingen is enorm. Door de spieren aan te spannen communiceren we onze emoties naar de buitenwereld en zetten die emoties kracht bij. Het gezicht is daarmee een belangrijk communicatiemiddel. Bij IKI beogen we een natuurlijk resultaat zonder afbreuk te doen aan de karakteriserende kenmerken van het individu. We verzachten de spierspanning op de plekken waar dat gewenst is. Van de positieve uitdrukkingen en emoties blijven we liever af, die versterken we waar mogelijk. De spierspanningen die voor de negatieve gezichtsuitdrukkingen verantwoordelijk zijn, verzachten we. 

Overweeg je een behandeling met Botox? We informeren je graag tijdens een persoonlijk consult. Klik hier voor het maken van een afspraak.

bronnen:

Scientific Reports Postmarketing safety surveillance data reveals protective effects of botulinum toxin injections against incident anxiety

Psychologie Magazine Minder bang met Botox

Wikipedia Facial feedback hypothesis

Vorige
Vorige

Hyaluronzuur in de strijd tegen donkere kringen en wallen

Volgende
Volgende

Skinbooster & microneedling